Zvanicno otvoren gasovod Turski tok

Ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zvanično su u sredu u Istanbulu otvorili gasovod „Turski tok“.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Gasovod „Turski tok“ ima dve cevi kapaciteta po  15,75 milijardi kubika. Prvom će se snabdevati potrošači u Turskoj, a drugom države južne i jugoistočne Evrope.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da projekat Turski tok svedoči o značajnim rezultatima rusko – turskog strateškog partnerstva, značajan je ne samo za Rusiju i Tursku nego i za države južne Evrope i za ceo evropski kontinent.

Predsednik Srbije Alekdandar Vučić rekao je da je gasovod Turski tok od ogromnog značaja za budućnost Srbije, privlačenje investicija i dalji ekonomski i industrijski napredak zemlje.

On je rekao da će Turski tok omogućiti da Srbija dobija gas po pristojnim cenama, boljim nego do sada, ali da „mnogo zavisi od toga kada će Bugarska da završi svoj deo“, navodi se na sajtu predsednika Srbije.

Vučić je rekao dani, prema nekim procenama, srpski (403km) i bugarski deo gasovoda mogli da se povežu u maju ili najkasnije u septembru.

„Ako budemo mogli da obezbedimo kompletne količine gasa koje mogu da prodaju kroz naše cevi, a to je oko 13 milijardi kubnih metara, da idu kroz tranzit kroz Srbiju, to bi značilo da za 10 do 12 godina možemo da vratimo sav novac koji smo uložili, rekao je Vučić.

Ruski ambasador u Sofiji Anatolij Makarov sredinom decembra 2019.godine je izjavio, pozivajući se na bugarskog premijera Bojka Borisova, da će gas iz gasovoda Turski tok za Srbiju poreći do 31.maja 2020.godine.

Direktor Bulgartransgasa Vladimir Malinov izjavio je 5.januara 2020.godine da je ruski gas potekao gasovodom Turski tok za Severnu Makedoniju i Grčku.

Inače, svetsko tržište gasa pod ogromnim je pritiskom :SAD su značajno povećale svoje isporuke prirodnog gasa, a istovremeno je ova zima rekordno topla što snizava tražnju za gasom i sve zajedno obara njegovu cenu.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com