FAZ o Turskom toku:EU na putu da izgubi uticaj

U senci debate oko Severnog toka 2,Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su na drugom kraju kontinenta postigli cilj. Od ovog trenutka će gas iz Rusije ispod Crnog mora.biti isporučivan Turskoj, uz zaobilaze je Ukrajine, koja time pada dalje u defanzivi u odnosu na Rusiju, navodi se u komentaru Mihaela Martensa.

„To sasvim novo nije, jer preko gasovoda Blue Stream, takodje postavljenog po dnu Crnog Mora, rastuće tursko tržište snabdeva se ruskim gasom još od 2003.godine Ali Turski tok, novi gasovod, ne samo da ima duplo veći kapacitet nego je i politički ambiciozniji.

Jedan ogranak vodi ka Bugarskoj i odatle bi trebalo da nastavi ka Srbiji, Madjarskoj i bosanskoj Republici Srpskoj. Interes su iskazali i Atina i Skoplje. Izolovano i kratkoročno posmatrano, priključak na Turski tok mogao bi da donese prednosti zemljama regiona. Ali time Moskva i Ankara, dobijaju pristup jednom delu energetske bezbednosti u krhkom svetu malih država jugoistočne Evrope.

To nije umirujući izgled za EU. Čiji uticaj pada i zato što perspektive za EU – članstvo nisu više uverljive od francuskog veta na pregovore o članstvu s Albanijom i Severnom Makedonijom.Ukoliko EU, Berlin i Pariz, ne budu igrali aktivniju ulogu, u jugoistočnoj Evropi će biti hendikepirani“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com