1.2.2022 : Gas pojeftinio i kukuruz pojeftinili, pšenica poskupela

Na holandskom habu ttf prirodni gas je danas, za isporuke decembar 2022, trgovan po ceni od 116, 635 evra za MWh, što je pojeftinjenje od 5,445 % u odnosu na juče, odnosno po ceni od 1211,3 dolara za 1000 m3.

Pad cene gasa tumači se toplim vremenom u Evropi, Japanu, Kini Južnoj Koreji, za ovu zimu dobro popunjenim evropskim i bolje nego prošle godine popunjenim japanskim skladištima gasa, kao i novim brodskim isporukama gasa.

Ali Ulrih Štefan, glavni strateg Dojče banke za ulaganja privatnih i pravnih lica smatra da srednjoročno i dugoročno kriza na tržištu gasa nije prevazidjena, vremenska iznenadjenja su tokom zime još moguća, a u proleće 2023.godine punjenje skladišta iznova počinje… Tako da je znatno povećanje cena još moguće, ocenjuje Štefan a prenosi finanzen.net

Barel nafte tipa Brent trgovan je, prema podacima u 19.31 sati, po ceni od 94,67 dolara što je pad u odnosu na juče od 0,19 odsto, a barel nafte tipa WTI po ceni od 88,41 dolar što je cena za 2,54 odsto viša nego juče.

Američki predsednik Džo Bajden je, nedelju dana pred delimične izbore za Kongres, optužio američke naftne kompanije da vode „rat za profit“ i zapretio im poreskim kaznama ukoliko deo svog enormnog profita ne počnu da usmeravaju na smanjenje troškova američkih potrošača.

Prema podacima Energy flux u 19 sati, cena struje se na evropskom spot tržištu kretala od 102,08 evra u Nemačkoj di 216,27  evra za MWh u Slovačkoj. Srbija je sa 205,77 evra za MWh bila pri vrhu.

Tonom pšenice se danas na evropskoj terminskoj berzi Matif, za isporuke u decembru 2022, na zatvaranju  trgovalo po ceni od 357, 75 evra (5,50 evra više nego juče).

Tonom kukuruza, za isporuke u novembru 2022,  trgovalo se po ceni od 338 evra što je za 9,25 evra niža cena nego juče, mada su analitičari tržišta očekivali da će izlazak Rusije iz Istanbulskog sporazuma o žitu više uticati na cenu kukuruza nego na cenu pšenice zbog izrazito slabog ovogodišnjeg roda u Zapadnoj Evropi.

Pošto su Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina u ponedeljak realizovale prolaz 12 brodova kroz tkz žitni koridor u Crnom moru, za sredu 2.novembra nije planiran nijedan brod, saopštio je predstavnik UN u Zajedničkom koordinacionom centru u Istanbulu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com