Evropska unija : Recesije 2022.godine neće biti!

Prognoze uglednih instituta su omanule : privredna aktivnost u Evropskoj uniji i evro zoni u periodu jul – septembar je oslabila, ali je evropski BDP ostao iznad vode.

Ove godine recesije u Evropskoj uniji neće biti ni pada BDPa u dva uzastopna kvartala, što je uslov da se recesija proglasi.

BDP je u evro – zoni i EU u celini u III kvartalu u odnosu na II kvartal porastao za 0,2 odsto, a u odnosu na isti kvartal 2021.godine za 2,4 odsto odnosno 2,1 odsto.

Prema podacima Eurostata, tri države članice EU imale su u trećem kvartalu u odnosu na drugi pad BDPa (Letonija, Belgijz i Austrija), a jedna i pad BDPa u odnosu na III kvartal prethodne godine (Letonija, – 0,4%) te te tri države recesioni rizik tehnički nisu izbegle.

Mada recesiona opasnost ostaje da visi iznad Evrope, mada nešto pomerena u sledeću godinu, šefica Evropska centralna banka Kristin Lagard poručuje da je taj rizik u borbi s inflacijom, koja siromašnim čini sve, neće zaustaviti.

„Istina je da je verovatnost recesije porasla i da je nesigurnost i dalje velika. U tim okolnostima mora svako da radi svoj posao… Centralna banka mora da se koncentriše na svoj zadatak. Naš zadatak je stabilnost cena i mi moramo taj cilj da ostvarimo svim sredstvima koja su nam na raspolaganju, tako što ćemo odabrati ona koja su najpogodnija i najefikasnija“, rekla je Lagard za letonsko izdanje Delfi a prenosi finanzen.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com