Američki gas krenuo ka Evropi

SAD je po prvi put isporučila gas u Evropu – tanker sa kompresovanim gasom isplovio je iz Luizijane ka Portugaliji i doploviće krajem aprila, piše Volstrit džutnal, a prenosi Sputnjik.

tanker

Kako navodi Volstrit džurnal, američki gas bi mogao ozbiljno da poremeti evropsko energetsko tržište, budući da je Rusija dugo vremena dominirala na starom kontinentu.

Prema rečima analitičara „Sosijete ženeral banke“ Tijeri Brosa, Amerika je na taj način objavila cenovni rat između kompresovanog i gasa koji se šalje putem cevovoda.

Prva isporuka američkog gasa usledila je još u februaru nakon što je tanker sa kompresovanim gasom stigao u Brazil.

Očekuje se da će Evropa postati krupno tržište za američki gas, a shodno prognozama SAD će do 2017. godine postati krupni izvoznik tog energenta.

Međutim, Americi će najveći konkurent biti Rusija koja zadovoljava trećinu evropske potrebe za gasom, a za njom slede Norveška, Alžir i zemlje Bliskog istoka.

Cena američkog gasa, prema preliminarnim ocenama, koštaće 4,3 dolara za milion britanskih termalnih jedinica, dok cena ruskog gasa trenutno iznosi 5,8 dolara. Analitičari smatraju da bi u slučaju ozbiljne konkurencije Moskva mogla da umanji cenu do 3 dolara.

Prethodno je ruski Gasprom saopštio da ne planira da vodi cenovni rat, naglasivši da će umanjiti troškove u slučaju da bude primoran da smanji cenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com