Rusija obustavila tužbu protiv Ukrajine zbog duga

Rusija je u petak objavila da je privremeno obustavila svoju tužbu protiv Ukrajine koja ne želi vratiti pozajmicu od 3 milijarde dolara, kako bi pokazala želju da novoj ukrajinskoj vladi da vremena za analizu stanja.

ukrajina i rusija

„Nakon zahteva Ukrajine i uzevši u obzir političku nestabilnost, dali smo novoj ukrajinskoj vladi rok za analizu stanja, procenu stajališta i za početak pregovora s Rusijom o ukrajinskom dugu“, rekao je ruski ministar finansija Anton Siluanov, prenosi agencija Interfaks.

Moskva je u februaru predala tužbu jednom britanskom sudu zbog odbijanja Ukrajine da servisira dug. Siluanov je tada precizirao da je ta odluka donešena nakon brojnih neuspelih pokušaja da se Ukrajina navede da prizna dug i da pristane na pregovore s Moskvom.

Ukrajina je navela da odbija vratiti taj dug, koji ona ne smatra dugom države državi, već trgovinskim dugom sprovedenim operacijama na finansijskim tržištima. Ukrajinske vlasti zahtevaju da Moskva prihvati brisanje dela duga u visini od 20 odsto kao što su učinili privatni poverioci, ali Rusija to odbija i predlaže da Kijev isplati dug u naredne tri godine.

Ukrajinski parlament imenovao je 14. aprila novog premijera Vladimira Grojsmana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com