Atlantic Grupa: Najveći rast ostvaren u Srbiji

Atlantic Grupa je u prvih devet meseci 2015. godine ostvarila prihode od prodaje od 522,9
miliona evra, što u odnosu na isti period 2014. predstavlja rast od 4,8 posto.

Atlantic Grupa

Ipak, dobit pre kamata i poreza (EBIT) iznosi 44,8 miliona evra, što je za 9,9 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. U Atlantic Grupi objašnjavaju da je na to najviše uticao rast cena sirovina, kao i nepovoljno kretanje kursa stranih valuta.

Neto dobit kompanije nakon manjinskih interesa iznosi 30 miliona evra (+9 odsto).

Posmatrano po tržištima, najveći i jednak rast od 9,6 posto ostvaren je na tržištima Srbije i Bosne i Hercegovine. Srbija u ukupnom prihodu Atlantic Grupe učestvuje sa 22,6 odsto, po čemu je drugo po veličini tržište, odmah iza Hrvatske sa 26,8 odsto.
Gledajući strukturu prihoda od prodaje, ukupnom rastu Atlantic Grupe u prvih devet meseci 2015. najviše su
doprineli Strateško poslovno područje Delikatesni namazi s rastom od 12,9 posto, Strateško poslovno
područje Slatko i slano s rastom od 5,0 posto, Strateško poslovno područje Kafa s rastom od 4,7 posto,
Strateško distributivno područje Hrvatska s rastom od 10,6 posto i Strateško distributivno područje Srbija s
rastom od 8,3 posto. Kafa se s 19,5 posto udela u ukupnim prihodima od prodaje ističe kao najveća
pojedinačna kategorija s 102,2 miliona evra prihoda od prodaje u prvih devet meseci
„Od važnih poslovnih događaja u prvih devet meseci ističe se nova organizacija distributivnog poslovanja kroz dve glavne zone, Zonu Istok i Zonu Zapad, nadovezano na proces intenzivne internacionalizacije i jačanje distributivnih funkcija van regiona, što se odražava i kroz osnivanje vlastitih distributivnih kompanija u Austriji i Nemačkoj. U ovom je periodu ugovorom sa novim principalom Phillips Hrvatska dodatno proširen i distributivni portfolio na hrvatskom tržištu. Takođe je, nakon nepune godine od početka radova, počela s radom novoizgrađena fabrika energetskih pločica iz asortimana sportske prehrane u Novoj Gradiški, u koju je uloženo preko 13 miliona eura. Poslednja akvizicija Atlantic Grupe – kompanija Foodland, u potpunosti je uspešno integrisana u poslovni sistem Atlantic Grupe i danas s brendom Bakina tajna čini novo poslovno područje Gourmet. Konačno, u trećem je tromesečju Atlantic Grupa prema poslednjem istraživanju Euromoney-ja, vodećeg svetskog finansijskog časopisa, proglašena za najbolje vođenu kompaniju u Hrvatskoj i za najbolje vođenu kompaniju u sektoru hrane i pića u regionu središnje i istočne Europe“, ističu u Atlantic Grupi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com