Atlantic Grupa prihodovala pola milijarde evra u 2014.

Kompanija jednog od najbogatijih Hrvata Emila Tedeskija, Atlantic Grupa, u prvih devet meseci ove godine ostvarila je prihod od 506,2 miliona evra (+2,7%).

Dobit kompanije pre kamata i poreza (EBIT) iznosi 50,5 miliona evra i veća je za 0,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 27,9 miliona evra, što je porast od čak 8,2 odsto u odnosu na 2013. godinu.

„U prvih devet meseci 2014. godine Atlantic Grupa beleži rast poslovanja uz dalje smanjenje zaduženosti i generisanje stabilnog novčanog toka iz operativnih aktivnosti. Iako posluje u izuzetno teškom makro i mikro-ekonomskom okruženju, kompanija donosi širenje distributivnog portfolija, inovacije u proizvodnom portfoliju, izgradnju novog proizvodnog pogona energetskih pločica (u skladu sa zacrtanim rokovima) uz istovremeni fokus na sistemsko upravljanje rizicima. U nastavku godine očekujemo da ćemo uspešno nastaviti sa optimizacijom troškova uz ostvarenje zacrtanih ciljeva profitabilnosti“, istakao je Zoran Stanković, potpredsednik Grupe za Finansije i Informacione tehnologije.

Atlantic Grupa se u izveštaju za prvih devet meseci ove godine posebno pohvalila početkom distribucije Unilever-ovog asortimana proizvoda na tržištima Hrvatske i Slovenije, kao i izgradnjom nove fabrike energetskih pločica Multipower u Industrijskom parku Nova Gradiška.

„U skladu sa planiranim i ugovorenim terminima, završena je izgradnja novog pogona površine 6.000 kvadrata, opremljenog kompletnom infrastrukturom, instalacijama i hortikulturnim uređenjem. Krajem septembra, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Atlantic Grupa potpisale su ugovor o kreditnoj liniji u vrednosti od 10 miliona evra za ulaganje u izgradnju i opremanje ove fabrike. Preostali iznos od 6 miliona eura, do ukupne vrednosti investicije od 16 miliona evra, finansira se iz sopstvenih sredstava kompanije“, ističe se u saopštenju Atlantic Grupe.

Ipak, u saopštenju Atlantic Grupe primetan je izostanak rezultata sa tržišta Srbije.

Hrvatska kompanija, koja posluje u celom regionu, kao i na tržištima Evropske unije i Zajednice nezavisnih država, 2013. godinu je završila sa prihodom od 664,6 miliona evra, što je bilo 2,5 odsto više nego u 2012. godini. Dobit je te godine iznosila 55,9 miliona evra, naravno pre kamata i poreza, dok je nakon manjinskih interesa ostalo 25,6 miliona evra.

Atlantic grupa je u Srbiji najpoznatija po fabrici konditorskih proizvoda Soko Štark, koju su kupili preuzimanjem dotadašnjeg vlasnika slovenačke Droge Kolinske 2010. godine. Atlantic grupa u Srbiji zapošljava više od 1.500 ljudi.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com