Čak 26.000 firmi u Srbiji posluje bez zaposlenih!

U Srbiji postoji 26.000 firmi bez ijednog zaposlenog, što je 30 odsto od ukupnog broja firmi, izjavio je u četvrtak diretor Agencije za privredne registre (APR) Zvonko Obradović.

On je na predstavljanju publikacije najuspešnijih i najboljih preduzeća u Srbiji u 2013. „TOP-300“ novinarima u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao da je broj tih firmi u Srbiji manji nego u susednim zemljama.

U Hrvatskoj firme bez ijednog zaposlenog čine čak 50 odsto ukupnog broja firmi, dok je u Velikoj Britaniji čak tri četvrtine takvih firmi.

Obradović je podsetio da je u Srbiji 2003. godine kada APR nije postojala i registracija se radila u sudu, a finasijski izveštaji se podnosili Narodnoj banci, bilo 21.000 firmi bez zaposlenih ili 29 odsto, dok je 2005. takvih firmi bilo 25.000.

„Ovde se ne radi ni o kakvim fantonskim kompanijama, već o legalnom modelu da se posluje, funkcioniše i obavlja privredna delatnost. Te firme se bave privrednom delatnošću u kojoj nije neophodan uslov da odredjeno lice postoji i uglavnom su to uslužne oblasti“, naglasio je Obradović.

Po njegovim rečima, jedan od problema Srbije je i to što se od 2007. godine broj privrednih subjekata kreće oko 330.000.

„Srbija mora da poveća bazu privrede jer se ‘zakucala’ na brojci od oko 330.000 privrednih subjekata. To treba promeniti i raditi na popularizaciji kroz školu i obrazovanje“, naglasio je Obradović.

On je naveo da je medju 750.000 nezaposlenih u Srbiji samo 7.000 visokokvalifikovanih zanatlija: „Mi smo zanate zanemarili, a negujemo menadžere i oni ne mogu nigde da se zaposle, a podaci jasno pokazuju da zanati imaju perspektivu“, rekao je Obradović.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com