Austrijske banke strepe od Putinove osvete

Ukoliko austrijski izvoz u Rusiju bude smanjen za jednu petinu, to će prouzrokovati štetu od 775 miliona evra i ugroziti oko 11.000 radnih mesta, napravio je brzu procenu efekata razmene sankcija Evropske unije sa Rusijom na tu državu austrijski Institut za ekonomska istraživanja (WIFO).

U ovu računicu, piše austrijski list Di prese, nije uračunata opasnost koja preti u Rusiji veoma angažovanim austrijskim bankama. Prema procenama Nacionalne banke Austrije, izloženost austrijskih banaka u Rusiji iznosi 36,2 milijarde evra i pored Banke Austrija naročito je veliki rizik od sankcija za Rajfajzen banku. Mada tvrde da efekte krize drže u granicama, austrijske banke strahuju od osvetničkog odgovora Vladimira Putina na nove pritiske.

Dosad zapadne banke nisu imale nikakvih problema u Rusiji.

Ukoliko bi izmedju Zapada i Rusije došlo do pravog rata sankcijama štete po austrijsku ekonomiju bile bi mnogo veće od ovih ovlašnih procena.

Austrijska vlada je od Instituta za ekonomska istraživanja za sredinu oktobra naručila detaljnu studiju efekata sankcija, koje su razmenili Zapad i Rusija i u sredu je socijalnim partnerima predstavila moguće mere da se ti efekti ublaže medju koje spada i skraćeno radno vreme i aktivnije traganje za novim tržištima.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com