BAT kupio TDR za 505 miliona evra

„British American Tobbaco“ (BAT) kupio je Tvornicu duhana Rovinj (TDR) za 505 miliona evra, saopštila je rovinjska Adris Grupa jutros na Zagrebačkoj berzi, a prenosi Jutarnji.hr.

TDR

Kupoprodajni ugovor su u subotu, 30. septembra u Londonu potpisali predsednik Uprave Tvornice duhana Rovinj, ujedno i član Uprave Adris grupe, Mato Zadro i predstavnici kompanije „British American Tobacco“. Ta multinacionalna kompanija osim TDR-a postaje i vlasnik ostalih kompanija u sastavu Adrisove duvanske strateške poslovne jedinice – Istragrafike, Hrvatskih duhana, kao i maloprodajnih lanaca iNovina i Oprese.

Transkacija nakon odbijanja obaveza TDR-a iznosi 505 miliona evra. Reč je o jednom od najvećih preuzimanja u hrvatskom biznisu.

Kako piše u ugovoru, novi vlasnik se obavezuje zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja i osigurati dodatnih 50 miliona evra u slučaju prevremenog zatvaranja fabrike.

„Zadovoljni smo postignutom vrednošću TDR-a i zaštite naših radnika. Ali, smatram izuzetno važnom činjenicu da je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrednost u našem integrisanom poslovnom modelu koji uključuje otkup i preradu duvana, proizvodnju cigareta, ambalaže, distribuciju i maloprodaju. Za sve nas, važno je da će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i da će radna mesta biti sačuvana“, istakao predsednik Uprave TDR-a Mato Zadro.

Preuzimanje je rezultat višemesečnih pregovora i dubinskog snimanja TDR-a u kojem je ičestvovalo još nekoliko velikih multinacinalnih kompanija iz svetskog duvanskog biznisa. Konačni postignuti iznos od 505 miliona evra znatno je veći od procena o preuzimanju koje su se kretale između 1,7 i 2,7 milijardi kuna. Preuzimanje TDR-a ujedno je i veliki povratak BAT-a u Hrvatsku iz koje su otišli pre deset godina. Reč je o multinacionalnoj kompaniji koja godišnje proizvede više od 600 milijardi cigareta. U 2014. godini imali su prihode od 14 milijardi funti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com