Belgija odmrzla rusku imovinu

Belgijski ministar inostranih poslova Didije Rejnder izjavio je danas da su računi ruskih ambasada odmrznuti, a da će uskoro biti odmrznuta i ostala ruska imovina, prenosi BBC.

jukos

„Pronađeno je rešenje da se odblokiraju, prvenstveno, računi diplomatskih predstavništva, a uskoro će i ostali“, rekao je Rejnerd.

Podsetimo, belgijske vlasti su u petak zatražile od 47 organizacija da otkriju ukoliko poseduju bilo kakvu rusku državnu imovinu na teritoriji te zemlje i zamrzle račune i imovinu ruskih diplomatskih predstavništva i kompanija.

Navodno, ovaj potez otvara put oduzimanju ruske državne imovine zbog duga prema Jukosu, kompaniji koja je razmontirana 2007. godine.

Stalni arbitražni sud u Hagu je u julu 2014. godine doneo odluku prema kojoj Rusija duguje deoničarima Jukosa 50 milijardi dolara. Rusija nije prihvatila ovu odluku, rekavši da sud nije uzeo u obzir široko rasprostranjenu utaju poreza Jukosa i da presuda predstavlja oblik odmazde zbog sukoba u Ukrajini.

Imovina i računi ruskih kompanija zamrznuti su i u Francuskoj, a trenutno nije poznato da li će se i Pariz odlučiti na isti potez kao i Brisel.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com