Francuska: Francuzi protestuju uzalud, otpremnine od danas skresane

Žan-Lik Melenšon, lider Nepokorene Francuske etablirao se danas kao ključna ličnost opozicije vlasti francuskog predsednika Emanuela Makrona, ali nije sprečio da danas stupi na snagu pet Makronovih ukaza kojim se menja radno zakonodavstvo. Pet ukaza sa pet novih mera objavljeno je baš danas u Službenim novinama francuske republike.

Najvažnijom izmenom koja je na snagu stupila danas limitira se iznos otpremnine za slučaj neopravdanog otkaza, dosad je o njenoj visini odlučivao sud. O detaljima novog rešenja Ekonomske Vesti su već pisale.

Ostale izmene radnog zakonodavstva trebalo bi da stupe na snagu do kraja godine, pošto ih potvrdi francuski parlament.

Bivši predsednički kandidat Melenšon danas je uspeo da izvede na ulice Pariza 150.000, kako tvrdi njegovo okruženje, odnosno 30.000 protivnika Makronovog radnog zakonodavstva, kako tvrdi francuska policija i time se, kako ocenjuje Makronu veoma skloni list Mond, potvrdio kao ključna ličnost opozicije. Okupljanje se simbolično desilo izmedju Bastilje i Trga Republike.

Na ovogodišnjim predsedničkim izborima u Francuskoj, on je bio na četvrtom mestu najbolje plasirani kandidat levice.

„Ulica je potukla kralja, ulica je potukla naciste, ulica je oborila mnoge vlade“, rekao je Melenšon i poručio da „bitka nije završena, tek je počela“.

Melenšon, kome se u današnjem protestu pridružio i neuspeli predsednički kandidat francuskih socijalista Benoa Amon, ocenio je da izmene radnog zakonodavstva koje je koncipirao Makron ne predstavljaju samo socijalni udar nego i udar u same temelje republikanskog uredjenja.

„Ti ljudi ruše sve što smo stvorili mi, naše majke, naši očevi, naši dedovi“ rekao je Melenson.

On je pozvao sindikate da se stave na čelo protesta onoga dana kad preostale izmene radnog zakonodavstva stignu pred poslanike francuskog parlamenta i to s ciljem da na Jelisejska polja izadje milion ljudi.

Uputio je poruku i mladim Francuzima: „Pokrenite se, pokrenite se, pokrenite se“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com