Belgija pleni rusku imovinu zbog Jukosa

Belgijski izvršitelji zahtevaju od 47 organizacija da otkriju ukoliko poseduju bilo kakvu rusku državnu imovinu na teritoriji te zemlje. Navodno, ovaj potez otvara put oduzimanju ruske državne imovine zbog duga prema Jukosu, kompaniji koja je razmontirana 2007. godine, prenosi RT.

jukos

Izvršitelji deluju po nalogu Jukos univerzl limitida, podružnice Jukosa, kome prema presudi Stalnog arbitražnog suda u Hagu Rusija duguje 1,8 milijardi dolara.

Savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina Andrej Belusov najavio je da će Rusija uložiti žalbu na odluku belgijskih vlasti da joj se zapleni imovina i dodao da se ceo slučaj politizuje i da se Moskva nada da će se izbeći dalja eskalacija.

Primaoci zahteva za otkrivanje ruske državne imovine su lokalne kancelarije ruskih kompanija, međunarodne banke, Ruska pravoslavna crkva i Evropska agencija za vazdušni saobraćaj. Ambasade i ostala diplomatska imovina su izuzete iz procesa.

Stalni arbitražni sud u Hagu je u julu 2014. godine doneo odluku prema kojoj Rusija duguje deoničarima Jukosa 50 milijardi dolara. Rusija nije prihvatila ovu odluku, rekavši da sud nije uzeo u obzir široko rasprostranjenu utaju poreza Jukosa i da presuda predstavlja oblik odmazde zbog sukoba u Ukrajini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com