Lavrov: Uzvratićemo recipročnim merama

Ruski ministar finansija Sergej Lavrov upozorio je Belgiju i Francusku da će Moskva preduzeti recipročne mere kao odgovor na zaplenu njene imovine, prenosi RT.

lavrov

„Naš odgovor će biti recipročan. To je neizbežno. To je jedini način da se deluje u međunarodnim odnosima“, rekao je Lavrov.

On je kazao da je sada prioritet odmrzavanje ruske imovine i dodao da je zamrzavanje diplomatskih računa „potpuno u suprotnosti sa Bečkom konvencijom“.

Podsetimo, belgijske vlasti zatražile su od 47 organizacija da otkriju ukoliko poseduju bilo kakvu rusku državnu imovinu na teritoriji te zemlje. A, Francuska je zamrzla imovinu ruskih kompanija koje posluju preko francuske podružnice VTB banke. Takođe, kratko vreme su bili zamrznuti i diplomatski računi.

Navodno, ovaj potez otvara put oduzimanju ruske državne imovine zbog duga prema Jukosu, kompaniji koja je razmontirana 2007. godine.

Stalni arbitražni sud u Hagu je u julu 2014. godine doneo odluku prema kojoj Rusija duguje deoničarima Jukosa 50 milijardi dolara. Rusija nije prihvatila ovu odluku, rekavši da sud nije uzeo u obzir široko rasprostranjenu utaju poreza Jukosa i da presuda predstavlja oblik odmazde zbog sukoba u Ukrajini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com