Bosanski radnici prihvatili ponudu

Radnici četiri propale tuzlanske fabrike prihvatili su ponudu Vlade Tuzlanskog kantona da im se isplati jednokratna pomoć od 110 evra i paket sa namirnicima vredan 90 evra, prenose bosanskohercegovački mediji.

Grupa od oko 200 radnika Fabrike obuće Aida, Fabrike deterdženta Dita, Livnice čelika i Fabrike nameštaja Konjuh krenula je u sredu peške iz Tuzle ka granici sa Evropskom unijom (granični prelaz Orašje) nezadovoljni stanjem u njihovim preduzećima. Mnogi od njih nisu imali važeće putne isprave, pa im je onemogućen ulaz u EU.

Oni su za ovih pet dana prepešačili 80 kilometara.

Radnici su se u večernjim satima vratili autobusima u Tuzlu. Oni su nakon povratka u Tuzlu prošetali do zgrade kantonalne vlade gde su uzvikivali „lopovi, lopovi“ i „dobićete batine“, preneo je sarajevski list Slobodna Bosna.

Predsednik sindikata Fabrike nameštaja Konjuh Mujo Gavranović rekao je da su zbog vremenskih neprilika prinuđeni da okončaju petodnevni marš i proteste. A, Dževad Mehmedović iz Dite kazao je da su radnici prihvatli ponudu kantonalnih vlasti, ali da će svoju borbu nastaviti.

Radnici su na početku protesta zahtevali da im se isplati jednokratna pomoć od 200 evra, poveže radni staž i da se pokrene proizvodnja u fabrikama, a tokom protesta su dodali i zahtev da se u kantonalni budžet uvrsti stavka o isplati materijalne pomoći za vreme nezaposlenosti.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com