Cena goriva u Srbiji će nastaviti da pada

Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko najavio je da će ta kompanija i naredne godine investirati 40 milijardi dinara i istakao da će cena goriva i dalje padati na pumpama u Srbiji.

„Želimo da budemo prvi u svemu, efikasnost je naš glavni prioritet. Cena goriva na benzinskim pumpama u Srbiji nastaviće da pada narednih meseci, što je povezano sa cenom sirove nafte“, rekao je Kravčenko u intervjuu za Politiku od nedelje.

Dodao je da se postižu dogovori o naplati dugova najvećih dužnika – Srbijagasa, Petrohemije i Er Srbije koji dostižu visinu od 55 milijardi dinara.

„Danas smo fleksibilniji i spremni da idemo na ustupke po pitanju dužnika – Srbijagasa, Petrohemije i Er Srbije, putem otpisa kamata ili dela udela, plaćanjem na rate. Petrohemiji smo već smanjili cenu osnovne sirovnine primarnog benzina sa najvećim dužnicima“, kazao je Kravčenko.

On je istakao da to ne znači da će postati akcionari u Srbijagasu, ali da će rasti njihov vlasnički udeo u Petrohemiji, do maksimalnih 34 odsto akcija.

Upitan da li strahuje da bi moglo da dodje do promene državne politike po pitanju rudne rente koja za NIS iznosi tri odsto, Kravčenko je rekao da postoji odluka da će rudna renta za NIS ostati ista do 2023.

„Ako bude promena, prilagodićemo strategiju poslovanja toj odluci. To će nesumnjivo dovesti do osetnog pogoršanja finansijskih pokazatelja kompanije“, objasnio je generalni direktor NIS-a.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com