Britanska duvanska industrija besna na Milibanda

Predstavnici britanske duvanske industrije negodovali su zbog najave lidera Laburista, Eda Milibanda, da će, ukoliko pobedi na izborima 2015. godine, oporezovati cigarete ne bi li se od njihove prodaje finansirao Nacionalni zdravstveni servis.

Oni su tu najavu ocenili kao nefer udarac na njihov biznis, pre svega zbog činjenice da se već sada od svake paklice cigareta plaća 86 odsto na ime opterećenja poput poreza i akciza. Britanska duvanska industrija iznela je podatak da na godišnjem nivou državni budžet puni sa 12,3 milijarde funti.

Imperijal tobako je saopštio da su oni već sada jedan od najvećih poreskih obveznika među najjačim britanskim kompanijama.

„Ranije ove godine smo najavili zatvaranje naše fabrike cigareta u Notingemu i to upravo zbog uticaja prevelikih taksi u duvanskoj industriji“, rekao je portparol kompanije, prenosi Gardijan.

Ed Miliband je na godišnjoj konveciji svoje stranke u Mančesteru rekao da je pravedno dodatno novčano opteretiti industriju koja zarađuje na „lošem zdravlju“ i dodao da bi nove takse duvanskoj industriji donele oko 150 miliona funti godišnje.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com