Hoće li kraljica glasati na referendumu?

Zakon ne spečava britansku kraljicu Elizabetu II da glasa na današnjem referendumu o izlasku Velike Britanije iz EU, evropski propisi čak štite to njeno pravo, ali sajt Bekingemske palate obaveštava o drugačijem stavu.

kraljica

Prema evropskim propisima o referedumu svako ima pravo da na takvom izjašnjavanju učestvuje, a ako kraljica odluči da to pravo ne koristi, ona ima pravo da se javno o toj stvari izjašnjava, piše fancuski list Eko. List podvlači da onaj ko bi zabranio kraljici da glasa krši Evropsku povelju o ljudskim pravima. Evropski propisi kraljici, kao svakom drugom gradjaninu EU, daju pravo da glasa na izborima za Evropski parlament, pa čak i da se kandiduje za evro-poslanika. Svako drugo ponašanje može biti samo stvar ličnog izbora engleske krune.

Ali na sajtu Bakingemske palate navodi se da „kraljica treba da ostane striktno neutralna u stvarima politike“ i „ne može da glasa ili se pojavljuje na glasanju“. Elizabeta II i prestonaslednik Čarls demantovali su ranija pisanja tabloida na Ostrvu da su se o Brexit-u izjašnjavali čak i u bizarnim prilikama kao što je ručak.

Elizabeta II nije dosad nikada glasala. Poznavaoci britanske monarhije, koje citira Eko, tvrde da se takav stav vezuje za reformu britanske monarhije do koje je došlo posle Prvog svetskog rata i dolazak na vlast dinastije Vindzor. Pre toga kraljice takodje nisu glasale jer su žene u Britaniji pravo glasa dobile 1918. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com