Britanska medijska bitka za Škotsku

Listajući svetske medije jasno je da je Velika Britanija uložila veliki napor, ali i sredstva, ne bi li ubedila Škote da je nezavisnost finansijski pogubna pred njih.

Ukoliko na referendumu 18. septembra Škoti izglasaju nezavisnost – bankrotiraće, maltene se tako mogu ukratko opisati tekstovi koje najveći svetski mediji objavljuju, sa BBC-ije, naravno, na čelu.

Škotima je prvo poručeno da ne računaju na funtu ukoliko se odluče za suverenitet. Potom im je sugerisano da će njihove kompanije doživeti grozomoran finansijski udarac kada su u pitanju strani investitori, jer, zaboga, malo ko će želeti da ulaže u nezavisnu Škotsku zbog nekakve neizvesnosti.

I na kraju, kao šlag na torti, Škotskoj se preti članstvom u EU. Iako se sama Evropska unija nije zvanično oglasila, Škotska, upozorava London, bi bila tretirana kao nova država, a to znači da bi morala da prođe višegodišnji proces pridruživanja Evropskoj uniji, a tu će, opet sikće London, glas imati i sama Velika Britanija.

Međutim, više zabrinutosti u vezi sa neizvesnošću nakon eventualne nezavisnosti Škotske ima zapravo London. Tu je dovoljno napomenuti samo činjenicu da se u Škotskoj nalazi 90 odsto nalazišta nafte u Velikoj Britaniji, a Velika Britanija je najveći proizvođač nafte u Evropskoj uniji.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com