Buzludža: Spomenik i podsetnik bugarskih komunista

Spomenik Buzludža, nekadašnje sedište Komunističke partije Bugarske, danas je napuštena mega-građevina. Turistički potencijal, smatraju mnogi Bugari. Podsetnik ne tako drage prošlosti, smatraju drugi.

Buzlužda

Za obnovu ove građevine, koja zaista ima turistički potencijal, ma koja vam se prošlost sviđala, potrebno je, procenjuju bugarski mediji, oko 20 miliona dolara. Previše za najsiromašniju članicu Evropske unije.

Ova zgrada-spomenik izgrađena je 1981. godine, a gradilo ju je 6.000 radnika. Ubrzano, ali pedantno, kako je to bivalo u komunizmu. Postoji nekoliko različitih informacija o tome koliko je koštala gradnja Buzludže – od skoro 8 miliona evra do 20 miliona evra, naravno u tadašnjim levima.

Buzlužda 2

Buzludža danas izgleda kao scenografija za neki post-apokaliptični horor film. Zgrada je odavno napuštena i prepuštena rubu vremena. Veći deo enterijera je teško oštećen, skulpture i umetnička dela koja su se nalazila u Buzludži su odavno ukradena, a oštećena je i kupola velelepne sale, na kojoj se nalazio komunistički znak, za koji se verovalo da je izrađen od rubina.

Buzlužda 3

Spomenik Buzludža je zvanično zatvoren. Vrata su zapečaćena, ali ako vas put ikada odvede na ovu planinu, imajte na umu da u ovu komunističku građevinu možete ući bez ikakvih problema, pa čak i tamo, zlu ne trebalo, prespavati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com