Češka bira predsednika : Pavel ili Babiš, Češka svejedno odlučno na Zapad

Posle dvodnevnog glasanja, general Petr Pavel (61) i biznismen – milijarder i bivši češki premijer Andrej Babiš idu u drugi krug predsedničkih izbora u Češkoj, koji će biti održan 27.i 28.januara.

Ko god da pobedi, Češka će odlučnije okrenuti na Zapad nego što je to bio slučaj za vreme desetogodišnjeg predsednikovanja harizmatičnog političara Miloša Zemana.

Posle prebrojanih 99,99 odsto glasova, Petr Pavel je dobio 35,39 odsto, a Andrej Babiš 35 odsto glasova na izborima na koje se odazvalo 68,24 odsto od oko 8,3 miliona, čeških birača.

Ruska agencija TASS izveštava da je general Pavel, liberal i proevropski političar, bio predsednik Vojnog komiteta NATO i sa tog mesta pokušavao da normalizuje odnose Alijanse i Rusije.Nije uspeo. A kasnije je Rusiju označio kao veću opasnost od Islamske države. Od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini, podržava Ukrajinu, ali, TASS se poziva na češki idnes.cz, nada se pobedi zdravog razuma u Rusiji, pregovore s njom smatra neizbežnim, ali uz poštovanje suvereniteta drugih država.

Andrej Babiš, po nacionalnosti Slovak, lider je političkog pokreta „Akcija nezadovoljnih gradjana“, biznismen koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i medijima, njegovo se bogatstvo procenjuje na 3,5 milijarde dolara, više puta je sumnjičen za nepravilnosti u poslovanju, a pred same izbore ga je Gradski sud u Pragu oslobodio optužbe da je zloupotrebio evropske fondove.

TASS piše da general Pavel od početka ruske intervencije podržava Ukrajinu, a Babiš osudjuje rusku i intervenciju.

Nemački list Velt, medjutim, piše :“Dok Babiš važi za kočnicara pomoći Ukrajini, Pavel je za vojnu pomoć napadnutoj zemlji“ odnosno, tvrdi Velt, Babiš je za mirovne pregovore i odbija dalje isporuke oružja Ukrajini, a Pavel je za dalje naoružavanje te zemlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com