Fond nacionalnog blagostanja Rusije prelazi u kineske juane

Fond nacionalnog blagostanja Rusije izmenio je svoju valutnu strukturu daljim smanjivanjem udela valuta neprijateljskih država, kako bi „postala bolje prilagodjena izazovima koji stoje pred Ruskom Federacijom u tekućim makroekonomskim i geopolitičkim uslovima“, a u skladu sa odlukom kojom je isključena mogućnost investiranja imovine tog Fonda u aktivu nominovanu u američkim dolarima, saopštava se na sajtu Ministarstva finansija Rusije.

Minimalni udeo pojedinih aktiva može padati na nulu, a maksimalni udeo je utvrdjen za kinesku valutu juan 60 odsto i zlato 40 odsto.

Dosad su sredstva Fonda bila u sledećim udelima :39,4 odsto evro, 30,2 odsto kineski juan i 20 odsto zlato.

Prema ranijim pravilima, višak prihoda ostvaren kad bi cena nafte bila iznad 44 dolara usmeravan je u Fond i investiran u stranu valutu i zlato, a kad bi ta cena pala ispod 44 dolara, sredstva Fonda su usmeravana u budžetsku potrošnju.

Sada je pravilo izmenjeno : kad naftno-gasni prihodi budžeta budu viši od 8000 milijardi rubalja, višak iznad toga usmerava se u Fond nacionalnog blagostanja, a kad padnu ispod tog nivoa, sredstva Fonda se koriste za budžetsku potrošnju.

Na dan 1.decembra 2022.godine u Fondu nacionalnog blagostanja bilo je 11389,50 milijardi rubalja.

Danas jedan juan staje 10,03 rubalja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com