ChemChina kupuje Pirelli: Da li ste za kineske gume iz Italije?

Na njima neće pisati ono svetski poznato Made in China, ali će vlasnici ipak biti Kinezi. Malo ko je oduševljen time, ali Kinezi osvajaju privredu van granica svoje države i to je, izgleda, nezaustavljiv proces. Sve u svemu, državna kineska kompanija ChemChina će za 7,9 milijardi evra kupiti poznatog italijanskog proizvođača automobilskih guma Pirelli.

Kupovina će biti obavljena tako što će China National Tire & Rubber kompanija, koja posluje u okviru ChemChina, kupiti 26,2 odsto akcija Camfin-a u Pirelli-ju, a potom će uputiti obavezujuću ponudu za preuzimanje kompanije. Među investitorima unutar Camfin-a, pored direktora Pirelli-ja Marka Tronćeta Provere, nalaze se i italijanske banke UniCredit i Intesa Sanpaolo, ali i ruski naftni gigant Rosnjeft.

Kinezi koriste slab kurs evra i to se najbolje vidi u njihovoj ekspanziji u Italiji, primećuje Rojters. Kinezi su do sada kupili delove italijanskih energetskih kompanija Terna i Snam, proizvođača turbina Ansaldo i proizvođača luksuznih jahti Ferretti.

 

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com