Vojska Kolomojskog osvaja firme

Da Ukrajinom ne vladaju ni ovi ni oni političari nego čas ovi, čas oni oligarsi utvrđeno je ne baš malobrojnim temeljitim analizama pre nego što je do sadašnje ukrajinske krize došlo. Izgleda da se tu ni sa krizom ništa nije promenilo: Igor Kolomojski nije najbogatiji ukrajinski oligarh, ali je ovog trenutka najmoćniji. U drugi plan je potisnuo i ubedljivo najbogatijeg Rinata Ahmetova, bez čijeg se blagoslova do izbijanja krize ništa u Ukrajini nije moglo oposliti.

Kolomojski je ubrzo posle svrgavanja Viktora Janukoviča imenovan za gubernatora Dnjepropterovske oblasti što nije nikakvo iznenađenje, s obzirom da su oligarsi, sem što su stajali uz ključne političare, rado i bez ustezanja i ranije zauzimali vrlo visoke pozicije u vlasti.

Kolomojski je svoju poziciju u Dnjepropetrovskoj  oblasti učvsrtio formiranjem neke vrste vlastite vojske, pa su upravo maskirani i automatima naoružani pripadnici bataljona Dnjepr-1 teritorijalne odbrane Dnjepropetrovske oblasti osvojili kompaniju Ukrnafta u kojoj je 42 odsto udela u vlasništvu raznih firmi Kolomojskog, a 50 odsto plus 1 akcija pripada ukrajinskoj državnoj kompaniji Njeftogas. Prema ruskim izvorima, više od 86 odsto ukupno u Ukrajini proizvedene nafte, 28 odsto naftnog kondenzata i 16 odsto proizvodi se u Ukrnafti.

Upad Kolomojskog u Ukrnaftu tumači se u ruskim medijima obračunom ukrajinskih oligarha, a u svakom slučaju je praćeno obračunom Kolomojskog i novinara zbog koga se on već izvinio. Analitičari tvrde da je Kolomojski blizak ukrajinskom premijeru Arseniju Jacenjuku, a da nije oslonac ukrajinskog predsednika Petra Porošenka svedoči i podatak da je vest o zauzimanju Ukrnafte na Fejsbuku objavio poslanik “Bloka Petra Porošenka” Sergej Lešćenko. Kolomojski je, zahvaljujući i  sopstvenim vojnim formacijama proširio svoju vlast i uticaj i na oblasti susedne Dnjepropetrovskoj u kojoj je guverner.

Naročito je neomiljen u Rusiji, gde mu je zatvorena banka, a na Krimu nacionalizovana imovina kao kompenzacija štedišama navodno oštećenim iznenadnim prekidom poslovanja njegove Privatbanke na poluostrvu.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com