Da li će Merkelova reći ĆAO Grčkoj?

Evro bi ojačao ukoliko bi ga Grčka napustila, ocenio je Aleksander Radvan, nemački poslanik iz redova Hrišćansko-demokratske unije.

Prema njegovim rečima, evrozona bez Grčke bi mogla da primeni strožija pravila i samim tim bi evro dobio na snazi.

Još nekoliko političara bliskih kancelarki Angeli Merkel otvoreno se zalaže za „puštanje Grčke niz vodu“ kada je evro u pitanju, prenose evropski mediji. Sve zarad jačeg evra.

Uostalom, čak je i nemački ministar finansija Volfgang Šojble početkom marta rekao da ga ne bi iznenadio Grexit, kako se popularno naziva moguće napuštanje evra od strane Grčke, u skorijoj budućnosti.

Ali, šta na to sve kaže Merkelova?

Ona je pre mesec dana istakla kako čini sve što je u njenoj mogućnosti, zarad interesa svih, da Grčka ostane u evrozoni.

Mesec dana kasnije odnosi pre svega Brisela i Atina su koliko-toliko pogoršani, najviše zahvaljujući, besne evropski mediji sa zapada, grčkom ministru finansija Janisu Varufakisu. Za dva dana, u utorak, Grčka će Međunarodnom monetarnom fondu morati da vrati još 750 miliona evra duga, a dogovor sa međunarodnim kreditorima, pre svih EU, o nastavku pružanja finansijske pomoći nije postignut.

Da li će do dogovora ipak doći, videćemo već koliko sutra, u ponedeljak, kada Brisel i Atina nastavljaju pregovore. Možda nas Varufakis iznenadi, a možda i Merkelova, ako podlegne pritiscima iz svog okruženja i kaže Grčkoj ćao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com