Da li će se graditi Severni tok 2, odlučiće privatne firme?

Šefovi država i vlada Evropska unija razišli su se oko pitanja gradnje gasovoda Severni tok 2, ali u izveštajima je posebno istaknuto da grupu država protivnika te gradnje predvodi velika Italija, a grupu država pristalica još veća Nemačka.

Severni tok

Konačan stav o tome nije zauzet.

Izmedju pitanja gradnje Severnog toka 2 i pitanja gradnje pokojnog gasovoda Južni tok, ima samo jedna razlika: kod Severnog toka 2 taksu za tranzit gasa naplaćivala bi Nemačka, a kod Južnog toka Bugarska, Srbija… I to, tranzitna taksa bi išla Nemačkoj za oko 80 odsto gasa koji iz Rusije stiže u Evropu.

I jednim i drugim gasovodom tekao bi isključivo ruski gas u vlasništvu ruske državne firme Gasprom – tako da su oba gasovoda u istom odnosu prema toliko reklamiranoj nezavisnosti Evrope od ruskog gasa i principu da gas gasovodom može transportovati svako, a ne samo jedna firma.

I jedan i drugi gasovod u vlasništvu bi trebalo da bude nekoliko zapadnih firmi, koje u oba slučaja predvodi nemački BASF, i ruskog Gasproma.

Južni tok je propao kao rezultat pritiska ključnih država Evropske unije na Bugarsku. Evropska komisija i njene članice nisu vršile pritisak na svoje firme, investitore gasovoda koji im navodno politički nije po volji, nego na države kao što su Bugarska i Srbija. Političkim pritiskom najjače države EU prinudile su Bugarsku, a i Srbiju bi da je stigla na red, da postupi sebi na ekonomsku štetu. Ukoliko bi Severni tok 2 bio izgradjen to bi bio materijalni dokaz da je najjača evropska država Južni tok upokojila u svom ekonomskom interesu.

Danas je nemačka kancelarka rekla da će zapadnoevropske firme graditi ili neće graditi gasovod Severni tok 2 u zavisnosti od toga da li im je to u ekonomskom interesu ili nije. A da li će ruski gas u EU biti transportovan i preko Ukrajine, kuda se sada dobrim delom transportuje uz ukrajinsku (ali i slovačku) zaradu od tranzitne takse, biće politička odluka?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com