Danas konačna lista trećih zemalja čiji gradjani mogu slobodno u EU

O listi od 14 trećih država čiji gradjani će od 1.jula slobodno moći u EU, a koju su u petak utvrdili ambasadori Unije, do subote se izjasnila većina članica, a danas se očekuje da bude konačno potvrdjena.

Na listi se, prema saznanju Frankfurter algemajne cajtunga, nalaze :Alžir, Australija, Gruzija, Japan, Kanada, Maroko, Crna Gora, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Na listi nema velikih država SAD, Rusije i Brazil, a postoje odredjene rezerve na predlog da na listu bude uvrštena i Kina.

Lista će biti ažurirana svake dve nedelje, a glavni kriterijumi će biti da broj novozaraženih u jednoj zemlji nije veći od EU proseka, da taj broj pada i da ta država ima održiv zdravstveni sistem.

O primeni ove liste odlučuje svaka država ponaosob, ali se teži jedinstvenom stavu članica i četiri druge države Šengena budući da su granice medju njima od 15.juna opet otvorene.

U Evropskoj uniji, Evropskoj ekonomskoj zajednici i Velikoj Britaniji dosad je, prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti, od Covid-19 obolelo 1 546 309 osoba, a preminulo 176 527.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com