Debakl Angele Merkel na pokrajinskim izborima

Kinzervativci nemačke kancelarke Angele Merkel izgubili su u dva od tri pokrajinska parlamenta na izborima u nedelju, a uspeh je ostvarila anti-imigrantska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) koja je ušla u sva tri parlamenta, pokazale su izlazne ankete.

Angela Merkel

Stranka kancelarke Merkel izgubila je u pokrajinskom parlamentu Baden-Wuerttemberga i Rheinland-Pflaz, prema izlaznim anketama.

Analitičari tumače da su nemački birači kaznili kancelarku zbog njene politike otvorenih vrata prema izbeglicama kojih je više od milion ušlo u Nemačku u 2015.

Na pokrajinskim izborima za parlament Saske-Anhalt u bivšoj istočnoj Nemačkoj gde je kancelarkin CDU i dalje najveća stranka,  AfD je osvojio 21,5 odsto glasova, prema izlaznim anketama.

Takođe prema izlaznim anketama AfD je u Baden-Wuerttembergu i Rheinland-Pflaz osvojio 12,5 odnosno 10 odsto glasova.

Ti rezultati znače da je stranka krajnje desnice sada zastupljena u polovini od 16 nemačkih saveznih pokrajina čime ostvaruje dobru startnu poziciju za savezne izbore 2017.

Pre izbijanja izbegličke krize AfD je bila stranka na silasku, rastrzana unutrašnjim sukobima i borbom za vlast. Ali na krilima anti-izbegličkog pokreta u mnogim delovima zemlje AfD je doživela renesansu i u dobroj meri bi mogla promeniti uobičajen politički izgled Nemačke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com