Vanredna situacija uzrokovana poplavama pod kontrolom

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da su sve državne institucije i organi – vojska, policija, civilna zaštita i javna preduzeća, prisutni na terenu i prate situaciju u vezi sa poplavama.
Novi Pazar
Bogosavljević-Bošković je, prilikom obilaska brane Rzav, istakla da se, uporedo sa praćenjem situacije i preduzimanjem posebnih i novih mera zaštita, vode razgovori i sa građanima i predstavnicima lokalnih samouprava.
Ona je navela da je vanredna situacija uzrokovana poplavama pod kontrolom, i dodala da očekuje da će ona vrlo brzo biti ukinuta, nakon čega će se preduzeti mere u smislu pomoći svima koji su pretrpeli štete od poplava.
Bogosavljević-Bošković je, nakon posete Arilju i preduzeću Rzav, podvukla da je izuzetno važno to što će ove godine radovi na izgradnji brane Svračkovo biti značajno intenzivirani.
Prema njenim rečima, ne bismo imali ovakve štete od poplava da je ova brana bila ranije završena.
Ona je rekla da je u ovoj godini opredeljeno znatno više sredstava za izgradnju brane i akumulacije nego u prethodnim godinama i da će u narednim danima započeti radovi na brani, na čemu će biti angažovano više od stotinu radnika domaćih preduzeća.
Država Srbija je za ove namene izdvojila približno 473 miliona dinara, dok su više od 40 miliona dinara opredelile lokalne samouprave, precizirala je Bogosavljević-Bošković.
Ona je istakla da brana ima izuzetno veliki značaj, pre svega kada se radi o zaštiti od poplava, jer će prihvatiti sve bujične vode, ali je važna i u sušnom periodu jer predstavlja značajan izvor za snabdevanje zdravom vodom za piće oko 300.000 stanovnika Čačka i još četiri opštine.
Prema njenim rečima, brana je od velikog značaja i zbog navodnjavanja u poljoprivredi, kao i za proizvodnju električne energije.
Direktor Republičke direkcije za vode Nataša Milić naglasila je da su preduzete sve neophodne preventivne mere za nadolazak najavljenih voda, kao i da su apsolutno svi spremni na svim lokacijama.
Tokom obilaska poljoprivrednog gazdinstva porodice Joković u Arilju, koje se bavi proizvodnjom malina, Bogosavljević-Bošković je istakla da su u tom mestu najugroženiji malinjaci, kada je u pitanju šteta u poljoprivredi prouzrokovana poplavama.
Ona je najavila da će komisije sutra izaći na teren kako bi evidentirale štetu nastalu u poljoprivredi, a država će učiniti sve što je u njenoj mogućnosti i maksimalno pomoći malinarima, kao i drugim poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu od poplava.
Bogosavljević-Bošković je dodala da u ovom kraju nema štete u stočarstvu, s obzirom na to da su poljoprivrednici na vreme evakuisali životinje.
Takođe, ona je napomenula da je danas posebno dogovoreno da stručne službe resornog ministarstva pomognu malinarima da obnove svoju proizvodnju.
Nakon poplavnog talasa, kako je najavila, stručne službe, veterinarski inspektori, veterinari, kao i službenici koji se bave zaštitom bilja, izaći će na teren i pomoći da se izvrši dezinfekcija i deratizacija poljoprivrednih objekata.
Prema proceni opštine Arilje, poplavom je zahvaćeno više od 600 hektara poljoprivrednog zemljišta, uglavnom pod malinjacima, rekao je predsednik te opštine Zoran Todorović, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com