Dogovor EU-Turska: Jedan ekonomski migrant u Tursku, jedan azilant iz Turske

Države članice Evropske unije dale su sebi deset dana da finalizuju najnoviji dogovor sa Turskom o prihvatanju izbeglica sa Bliskog istoka. “Ovo (još nije) dogovorila EU sa Turskom“, tako je pregled medjusobnih uslova naslovio nemački Frankfurter algemajne cajtung.

izbeglice

Do 17. ili 18. marta trebalo bi da se razjasne mnoga nerazjašnjena pitanja iz tog dogovora koji je Turska uslovila transferom dodatne tri milijarde evra iz evropskih kasa koji bi trebalo da bude realizovan do 2018. godine.

Kako piše francuski Mond pozivajući se na evropske izvore, Turska je spemna da primi nazad ekonomske izbeglice uključujući i one što se nalaze na grčkim ostrvima, a koji su nelegalno stigli iz Turske, dok bi direktno iz Turske u neku od članica EU bili prebacivani oni koji su podneli zahtev za azil i to po principu jedan ekonomski migrant u Tursku, jedan azilant iz Turske u EU. Raspodela 160.000 izbeglica, koji su podneli zahtev za azil, biće ubrzana kako bi se smanjio teret Grčkoj. Dosad su razmeštene samo 872 izbeglice.

Iako je to dovedeno u sumnju, ovim će dogovorom navodno biti poštovana ljudska prava izbeglica i medjunarodni propisi.

Učešće u bilo kakvom sistemu kvota za masovan razmeštaj izbeglica odbili su madjarski premijer Viktor Orban i britanski premijer Dejvid Kameron.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com