Uređenje Prihvatnog centra za migrante u Preševu za predstojeće hladne dane

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić obišao je danas migrante u Miratovačkom polju i u Prihvatnom centru u Preševu, gde su ga predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, Crvenog krsta i UNHCR-a obavestili o trenutnom stanju.

gašić

Gašić je tom prilikom istakao da svi nadležni organi Vlade Srbije, kao dobro uigran tim, čine sve kako bi se uslovi u centru podigli na još viši nivo.

On je najavio da će već tokom naredne nedelje biti posebno odvojen medicinski deo, koji će imati poseban deo sa sobom za prijem i krevetima.

Takođe, kako je dodao, danas je razgovarano i o uspostavljanju puta koji bi skratio razdaljinu između Miratovačkog polja i Prihvatnog centra u Preševu, a sve u cilju ubrzanja procesa prihvata migranata i njihovog evidentiranja.

Ministar je istakao da će pripadnici Vojske Srbije od sutra biti angažovani na radovima na uređenju ovog centra, kako bi sve bilo spremno za predstojeće hladne dane.

Planirano je da u jednom objektu bude približno 200 ležajeva, kao i da se žene sa malom decom izdvoje u poseban objekat, objasnio je Gašić i dodao da svi državni organi rade na tome da objekti od čvrstog materijala budu spremni što pre.

On je naveo i da je Vojska Norveške Srbiji donirala jednu poljsku bolnicu nivoa 2, čijim će montiranjem i uspostavljanjem naši lekari imati kvalitetnije uslove za rad i adekvatno medicinsko zbrinjavanje.

Ministar je obišao i pripadnike Vojne bolnice Niš, koji svakodnevno pružaju medicinsku pomoć migrantima, a oni su ga izvestili o tome da imaju dovoljno lekova i medicinskog materijala, tako da njihov rad ni na koji način nije ugrožen.

Lekari bolnice angažovani su u ovom centru od 21. juna, od kada na dvadesetčetvoročasovnom zbrinjavanju migranata rade dva lekara i dva medicinska tehničara.

Broj migranata koji svakog dana uđe u našu zemlju ne smanjuje se, a prema raspoloživim podacima, sinoć je približno 1.200 ljudi evidentirano samo u trećoj smeni.

UNHCR dobija podatke od svojih kolega sa grčko-makedonske granice, tako da u Preševu znaju kada mogu da očekuju veće grupe migranata i preduzimaju sve mere kako bi ih što bolje prihvatili i brže evidentirali, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com