Đorđe Đukić: Nedisciplinovani dugoročno ne mogu opstati u evrozoni

Naš vodeći stručnjak za monetarna pitanja dr Đorđe Đukić rekao je za Ekonomske Vesti da nedisciplinovane zemlje, kao što je Grčka, dugoročno ne mogu opstati u bilo kojoj monetarnoj uniji.

đukić

„Što se tiče dugoročne budućnosti ja mislim, kao čovek koji decenijama pliva u monetarnoj sferi, da onima koji nisu skloni rigoroznoj disciplini, koji nemaju stepen konkurentnosti domaćeg sektora, pre svega mislim na industrijske kapacitete i ostalo na nivou ili približnom nivou zemalja koje su jezgro, da defakto takve zemlje nemaju šta da traže u monetarnoj uniji, ma o kojoj monetarnoj uniji da je reč, uključujući i evro“, rekao je dr Đukić.

On je istakao da je uvek bolje imati svoju valutu i monetarni suverenitet.

„Za mene kao ekonomistu je uvek bolja varijanta da imate svoju valutu, da imate monetarni suverenitet, da se borite sa onim što se zove finansijska disciplina, jer to pre nameće logika svoje nego strane valute. Ako imate svoju valutu onda će vam inflacija vrlo brzo sugerisati da nešto loše radite u ekonomskoj politici. A, kada imate čvrstu valutu uvedenu spolja, kao što je slučaj sa ovim zemljama, onda zapravo stvarate privid mnogo veće potrošnje nego što ona defakto jeste. Ja vas podsećam, da je ostala drahma pitanje je da li bi se grčki građani uopšte mogli toliko zadužiti i da li bi banke uopšte plasirale toliko para, kao što su plasirale po ekstremno niskim kamatnim stopama.“

Đukić kao primer navodi Švedsku, koja je, zahvaljujući monetarnom suvrenitetu, sačuvala svoju privredu brojnih šokova koji potresaju evrozonu.

„Najbolje su udar krize podnele zemlje koje su imale monetarni suverenitet, koje su dobro znale da upravljaju faktički ne samo javnim finansijama, nego celinom procesa tokom krize. Uzmite slučaj od razvijenih zemalja sjajnu poziciju švedske privrede, koja je davno mogla da postane zemlja članica evrozone, ali nije želela, jednostavno nije želela. Njihovi ekonomisti, koji su par ekselans, jednog od njih sam upoznao, a sada je ministar finansija, su imali jasnu koncepciju zadržavanja monetarnog suvereniteta po svaku cenu. I sama je kriza potvrdila koliko su bili u pravu. Brojni šokovi, da je švedska privreda bila u zoni evri, bi pogodili i nju, a ovako su je mnogo manje pogodili. Gotovo da je nisu ni pogodili, upravo zbog zaštite sopstvene valute.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com