Dragi ukinuo kamate

Guverner Evropske centralne banke Mario Dragi zasad je dosledan svom obećanju da će preduzeti sve što je potrebno da se savlada kriza evrozone i sačuva evro: u četvrtak 4. septembra ključna kamata Evropske centralne banke, po kojoj ona kreditira poslove banke, smanjena je na 0,05 odsto čime je ta kamata ne samo spuštena na svoj najniži istorijski nivo nego praktično i ukinuta.

Na početku aktuelne svetske ekonomske krize 15. oktobra 2008.godine ta kamata je iznosila 3,75 odsto.

Evropska centralna banka je nastavila i sa politikom demotivisanja banaka da svoj novac drže kod nje na depozitu umesto da ga investiraju, pa će negativna kamata na te depozite ubuduće iznositi minus 0,20 odsto.

Evropska centralna banka je istovremeno revidirala naniže svoju prognozu o rastu u evrozoni za ovu i sledeću godinu, a naviše za 2016. Tako se prognoza ekonomskog rasta za 2014. godinu snižava sa 1 odsto na 0,9 odsto, a prognoza rasta za 2015. godinu sa 1,7 na 1,6 odsto dok se prognoza za 2016. godinu povećava sa 1,8 na 1,9 odsto.

Sem željenog uticaja na pojačano kreditiranje i investiranje u evrozoni na ivici recesije, ključna kamata Evropske centralne banke namerna je da utiče i na kretanje cena koje se opasno klati prema deflaciji, pa Evropska centralna banka za ovu godinu umesto sa dosadašnjim očekivanjem inflacije od 0,7 odsto računa na samo 0,6 odsto.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com