Dzordza Meloni na čelu Italije :26 dana i već vlada

Šefici italijanske desnice i stranke Fratelli d’Italia Dzordzi Meloni (45), bez ranijeg vladajućeg iskustva, trebalo je samo 26 dana da od predsednika Italije Serdja Matarela zatraži i dobije mandat za sastav  nove italijanske vlade i tu vladu i predstavi.

Ona je prva žena u celoj istoriji Italije koja će  postati italijanski premijer.

Njenu stranku Fratelli d’Italia opisuju kao postfašističku.

Fratelli d’Italia, sa osvojenih 26 odsto glasova na pre nepunih mesec dana održanim izborima, sa svojim koalicionim partnerima Ligom Matea Salvinija, koja je osvojila 9 odsto i Forza Italia Silvija Berluskinija, koja je osvojila 8 odsto glasova imaju apsolutnu parlamentarnu većinu da ostvare još jedan rekord u Italiji i izguraju ceo mandat.

Vlada Dzordze Meloni na funkciju će zvanično stupiti u subotu.

Evroskeptična (i natocentrična) Meloni prijatno je iznenadila Evropu imenovanjem dva evrocentrična političara na ključna mesta u vladi : bivši predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani biće ministar inostranih poslova, a Djankarlo Djordjeti, ministar u dosadašnjoj vladi Marija Dragija, biće ministar ekonomije.

Mada je on to želeo, Melonijeva je izbegla da postavljanjem Matea Salvinija na mesto ministra unutrašnjih poslova prstom u oko pogodi na njenu koaliciju ionako naoštreni Brisel.

Salvini je dobio mesto potpredsednika vlade i ministra infrastrukture, a ministar policije biće dosadašnji prefekt Rima Mateo Piantedosi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com