EK: Zemlje EU mogu vraćati izbeglice u Srbiju

Evropska komisija saopštila je da, prema sporazumu o readmisiji, sve zemlje EU mogu u Srbiju vraćati imigrante iz trećih zemalja, koji ne dobiju azil u EU, prenose beograski mediji.

eu

Portparolka u Evropskoj komisiji Nataša Berto rekla je da su, kad je reč o režimu viza, odnosi sa zemljama izvan EU regulisani sporazumima o readmisiji, koji obavezuju te zemlje da prime nazad imigrante koji ne dobiju azil u EU.

„Cela Evropska unija ima kolektivno takav sporazum o readmisiji sa Srbijom“, rekla je predstavnica za štampu u Komisiji.

Ona je navela da članice EU u Srbiju na osnovu toga mogu vraćati i srpske državljane koji ne dobiju azil, a što je povezano i s režimom bez viza za privremena putovanja srpskih državljana u „šengenski prostor“ bez granice unutar Unije.

Na pitanje novinara da li Mađarska može vraćati migrante iz Sirije i drugih azijskih i afričkih zemalja u Srbiju, Nataša Berto je precizirala da: „Ono što je uobičajeno sadržano u takvim sporazumima u readmisiji jeste odredba da mogu biti vraćeni državljani trećih zemalja koji prolaze kroz državu s kojom EU ima sporazum o readmisiji i ta zemlja prihvata njihov povratak, ako prethodno dopusti tim licima da prolaze u tranzitu“.

Ministar za rad Aleksandar Vulin ranije je izjavio da oni migranti koji pređu u Mađarsku i budu evidentirani u toj zemlji, a nakon toga na silu vraćeni u Srbiju, neće biti prihvaćeni.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com