U Šumadijskom i Južnobačkom okrugu cveta rad „na crno“

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su u pojačanim nadzorima koje je Inspektorat za rad izvršio 14. maja u Šumadijskom i Južnobačkom okrugu na radu „na crno” zatečene 73 osobe.

U saopštenju se precizira da su nadzorom bila obuhvaćena 344 poslodavca koji se bave različitim delatnostima, kod kojih je bilo angažovano ukupno 685 lica.

Inspektori rada su u oblasti radnih odnosa podneli 26 zahteva, a u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu 17 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca.

Zbog prekršaja za koji je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu (nedržanje ugovora o radu ili drugog ugovora u skladu sa zakonom u radnom prostoru zaposlenog), inspektori su poslodavcima izdali 12 prekršajnih naloga.

Doneto je ukupno 143 rešenja, od kojih 68 u oblasti radnih odnosa, a 75 u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Ovi skraćeni, brzi nadzori vršeni su u trenutku kada se radnici smenjuju (kraj prve i početak druge smene) kako bi se obuhvatio veći broj radno angažovanih lica kod poslodavaca.

Nadzori su vršeni po principu „rotacije”, što znači da inspektori vrše kontrolu van teritorija na kojima inače rade, navodi se u saopštenju i dodaje da će Inspekcija rada nastaviti sa pojačanim nadzorima na ovoj teritoriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com