Etinger: Možda za Ukrajinu gas kupi evropska kompanija

U Briselu je održan trojni sastanak posvećen rusko-ukrajinskom sporu oko gasa.

Odlazeći evropski komesar za energetiku Ginter Etinger rekao je da je ukrajinski Naftogas izrazio spremnost da do kraja oktobra Rusiji plati 1,45 milijarde dolara, a do kraja godine još 1,65 milijarde što je ukpno 3,1 milijardu. Ukrajina se, rekao je Etinger a prenosi RIA novosti, saglasila sa cenom gasa od 385 dolara za 1.000 kubika.

“Mi smo predložili sledeće, ako Naftogas ne bi mogao da plati, onda bi evropska kompanija mogla da preuzme na sebe plaćanje gasa i onda ga preproda Naftogasu. Nije isključeno ni da se naknada za tranzit ruskog gasa koristi za plaćanje gasa”, rekao je Etinger.

Rusija zahteva avansno plaćanje svih budućih isporuka gasa, a Ukrajina je utvrdila da joj je do kraja godine potrebno 4 milijarde kubika.

On je rekao da će sledeći trojni sastanak biti održan u sledeću sredu, 29.oktobra, takodje u Briselu, a izmedju dva sastanka bi obe strane u sporu trebalo da se o predloženim rešenjima konsultuju sa svojim predsednicima, vladama, kompanijama. “A ja sa Evropskim savetom”, rekao je Etinger.

On je najavio da bi 29.oktobra trebalo da budu potpisana dva sporazuma: medjuvladin i korporacijski.

Da podsetimo, ukrajinska strana je zahtevala da sporazum o isporukama gasa potpiše i Gasprom, a ne samo ruska vlada.

Ruski mediji javljaju, da je Evropska komisija preuzela obavezu da sa MMF-om razmotri mogućnost da je Ukrajini odobri još 2 milijarde dolara pomoći.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com