Nemačka vlada može da ima tajni u izvozu oružja

Nemačka vlada može da ima tajni pred poslanicima Bundestaga kad se radi o poslovima izvoza oružja, odlučio je Ustavni sud Nemačke u Karlsrueu.

Sudu su se obratili opozicioni poslanici Hans Kristijan Štrebele, Katja Kojl i Klaudija Rot i njih su troje naročito razočarani stavom suda da uskrati poslanicima pravo da budu intenzivno u toku sa poslovima izvoza oružja pre nego što vlada na odredjeni posao da saglasnost i pre nego što odredjeni posao bude realizovan. Vlada, odlučio je Sud, ne mora poslanicima da objašnjava zašto je neki posao odobrila, a još manje zašto je neki izvozni posao odbila.

Tri opoziciona poslanika nije zadovoljilo stanovište suda da bi vlada bila obavezna da odgovara i na ova pitanja ukoliko bi Bundestag oformio odbor za ta pitanja sastavljen od manjeg broja poslanika obavezanih čuvanjem tajne.

Poslanici, medjutim, mogu da pitaju i mora im biti odgovoreno da li je savezni savet sigurnosti odobrio neki izvoz oružja ili nije, o kom se oružju i kojoj količini radi, u koju će zemlju oružje biti izvezeno i koliko je ukupni obim posla. Ali ne mora da im otkrije ko u poslu učestvuje.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com