EU : Viktor Orban u akciji posredovanja?

Madjarska je 1.jula preuzela od Belgije predsedavanje Evropskom unijom,i dok su posmatrači uglavnom sumnjičavi u pogledu moguće subverzivnosti madjarskog predsedništva, madjarski premijer Viktor Orban je sve iznenadio posetom Kijevu.

Budući da je mišljenja da lokalni rat u Ukrajini i zahvaljujući potezima Evropske unije preti da postane globalni sukob, Orban redovno koči usvajanje odluka EU o pomoći Kijevu,a pošlo mu je za rukom da u NATO dobije izuzeće za Madjarsku : utvrdjivanju godišnjeg iznosa NATO pomoći Ukrajini, Madjarska nije blokirala pošto joj je garantovano da njene pare i vojnici u toj pomoću neće učestvovati.
Evropska unija nema bezrezervnu podršku Madjarske za svoju politiku sankcija Rusiji,kao ni za politiku smanjenjivanja ekonomske zavisnosti od Kine.

Orban, koji je od početka intervencije Rusije u Ukrajini, više puta posetio Moskvu,u Kijevu je prvi put.

I na licu mesta je ostao pri svom mišljenju i lobirao za hitan prekid vatre kako bi pregovori mogli da počnu.

Pri svom stavu ostao je Kijev : ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski takodje je za mir, ali tek kad budu ispunjeni uslovi da taj mir bude pravedan!

Medjutum, komentator vrlo ozbiljnog ruskog lista Komersant Dmitrij Drize smatra da poseti Orbana Kijevu ne bi trebalo potceniti.

Pogotovo s obzirom na dve stvari koje su se s tom posetom poklopile : broj onih koji žele da se rat na teritoriji Evrope okonča još ove godine kritično je veliki,a u Astani se na konferenciji Šangajski organizacije za saradnju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sreću kineski predsednik Si Djinping i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.Dok Orban ubedjuje Zelenskog, Si i Erdogan ubedjuju Putina.Da li bi se Vašington i Brisel saglasili s dogovorom postignutim bez njihovog posredovanja (što bi ojačalo i ulogu tradicionalnih vrednosti u Starom svetu) jeste ozbiljna dilema,ali sadašnja šansa za postizanje prekida vatre teško da će se uskoro ukazati, ocenjuje komentator Komersanta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com