Evropska centralna banka danas odlučuje: Kako podići infaciju?

Cela Evropa sa nestrpljenjem očekuje da na današnjoj popodnevnoj konferenciji za štampu šef Evropske centralne banke Mario Dragi potvrdi ono što svi već znaju: ECB bi će svakog meseca do kraja ove godine kupovati obveznice država evro–zone u iznosu od 50 milijardi evra kako bi pogurala naviše inflaciju, odnosno otklonila opasnost od deflacije, i time oživela onemoćalu evropsku privredu. Dakle, u ekonomiju evro-zone će se uliti novoodštampanih izmedju 500 i 600 milijardi evra.

Pouzdani izvori tvrde da će se najviši organ ECB na današnjoj sednici odlučiti za kompromisno rešenje: obveznice pojedinih država kupovaće njihove nacionalne banke a ne sama ECB, te će te države garantovati za polovinu gubitka koji bi u ovom poslu mogao da nastane. Tako će delimično biti otklonjen strah da bi recimo nemački poreski obveznici mogli da plaćaju za rizike koje je preuzela, recimo, italijanska država.

Mario Dragi je prošle nedelje putovao u Berlin kako bi lobirao da Nemci svoje nezadovoljstvo ovom merom ne demonstriraju glasanjem protiv u najvišem organu ECB-a, pa se očekuje da će nemački guverner Jens Vajdman i članica Direktorijuma ECB iz Nemačke Sabine Lautenšleger biti samo uzdržani.

Stalno se pozivajući na nezavisnost ECB, nemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da njene mere ne treba da dovedu do toga da borba za konkurentnost oslabi jer „90 odsto rasta svetske privrede ostvaruje se van Evrope“ a „ rast se može postići samo jačanjem konkurentnosti“.

Juče je iznenada i holanska vladajuća koalicija predložila holandskom parlamentu da izglasa protivljenje ovoj meri, što je taj parlament većinom glasova i učinio. Ovo glasanje ima simboličan karakter i za ECB je neobavezujuće, pošto je najviša evropska monetarna vlast nezavisna.

ECB je, medjutim, dobio podršku iz Italije, a i iz Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). “Pustite Marija da ide tako daleko koliko može“, odnosno sve dok ne podigne inflaciju i stopu ekonomskog rasta, poručio je generalni sekretar te organizacije Angel Gurija.

Inače, Evropska centralna banka je odlučila da se od januara 2015.godine više ne sastaje svakog prvog četvrtka u mesecu jer su, kako je objasnio Mario Dragi, tržišta preterano reagovala na te sastanke na kojima se odlučivalo o ključnoj kamati evro-zone, pa ako bi ishodom tih sastanaka bila razočarana to je imalo posledice i ekonomski neutemeljene. Zato je ECB odlučila da se ubuduće sastaje na svakih šest nedelja.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com