Otmar Ising: To je histerija!

Diskusije o opasnosti od deflacije u evro-zoni na granici su histerije, mada prava opasnost od deflacije ne postoji ne samo u evro-zoni nego nigde u svetu, čak ni u Japanu u kome već 20 godina postoji okruženje sa lako negativnom stopom inflacije, tvrdi Otmar Ising, koji je bio glavni ekonomista Evropske centralne banke u trenutku njenog osnivanja.

„Deflacije, koja bi prestavljala pravu opasnost, od svetske ekonomske krize 1930-tih godina nije bilo ni u jednoj jedinoj zemlji“, kaže Ising u intervjuu za „Noje ciriher cajtung“.

Prema njegovom mišljenju prava deflaciona opasnost izgleda ovako:

„Opasnu deflaciju karakterišu ubrzana spirala pada cena i očekivanja potrošača u pogledu kretanja cena. U takvoj situaciji, potrošači odlažu svoje kupovine za sutra jer veruju da će željeni proizvodi tada biti jevtiniji. A firme odlažu svoje investiciji jer računaju da će cene njihovih proizvoda padati. Iz toga nastaje jedan djavolji krug. To su obeležja jedne deflacione opasnosti“, kaže Ising.

On priznaje da je borba s parvom deflacijom teža nego sa inflacijom.

„Centralna banka ne može kamatnu stopu da spusti daleko ispod nule što bi kod deflacije morala da učini. A kod podizanja kamatne stope na gore, što se čini u borbi protiv inflacije, nema limita. To je odlučujuće“, kaže Ising.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com