Evropska komisija kaznila banke zbog učešća u kartelima

Evropska komisija kaznila je danas banke JP Morgan Čejs, UBS i Kredi Svis sa ukupno 94 miliona evra zbog njihovog učešća u kartelima u finansijskom sektoru.

JP Morgan Čejs je kažnjen sa 61,7 miliona evra (78 miliona dolara) zbog nameštanja Libor kamatne stope u periodu od marta 2008. do jula 2009. godine, ali i sa dodatnih 10,5 miliona evra zbog učešća u kartelu koji je nameštao kamatne stope kod ugovora indeksiranih u švajarskim francima, prenosi Rojters.

„Tokom 2008-2009 godine, JP Morgan Čejs je u saradnji sa Rojal benk ov Skotland nameštao kamatne stope kod ugovora indeksiranih u švajcarskim francima, što je još jedan primer da su banke radile u dosluhu umesto da se nadmeću“, izjavio je evropski komesar za zaštitu konkurencije, Hoakin Almunija, a prenosi agencija Frans pres.

Zbog udruživanja u bankarski kartel, UBS-u je izrečena kazna od 12,7 miliona evra, a Kredi Svisu kazna od 9,2 miliona evra.

Na postojanje ovih kartela, Komisija je upozorena od strane Rojal benk ov Skotland zbog čega je ta banka izbegla kaznu, navodi Rojters.

 

Tanjug

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com