Evropska unija usaglasila 10.paket sankcija protiv Rusije

Države članice Evropske unije usaglasile su u noći izmedju petka i subote deseti paket antiruskih sankcija, saopštilo je švedsko predsedništvo Unije.

„Zajedno su članice EU uvele najsnažnije i dugoročne sankcije kako bi pomogle Ukrajini da dobije rat. EU ostaje sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom. Podržavaćemo Ukrajinu toliko koliko bude potrebno“, navodi se u tom saopštenju, a prenosi ruski list Komersant.

Pošto države članice sve teže dolaze do saglasnosti oko pooštravanja antiruskih sankcija, paket nije mogao da stupi na snagu na sam dan godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, komentariše nemački javni servis ARD.

Prvo je protiv bila Madjarska, zatim je Poljska tražila stroža ograničenja uvoza kaučuka iz Rusije, a Italija odlaganje tih ograničenja, navodi ARD. Kaučuk služi za proizvodnju automobilskih guma.

Najnovije mere obuhvataju zabrane izvoza u Rusiju roba visoke tehnologije koje služe za proizvodnje dvostruke namene : termovizijske kamere i elektronski delovi za proizvodnju dronova, raketa, helikoptera. Usmerene su na lica i institucije u Rusiji, ali i državama koje joj pomažu da sankcije izbegava, recimo prodaju joj dronove kao Iran.

Zabrana izvoza odnosi se i na elektroniku i rezervne delove za putničke automobile.

ARD citira predsednicu Evrokomisije Ursulu fon der Lajen koja ocenjuje da evropske sankcije guraju rusku privredu sve više u izolacuju, snažno udaraju u njene temelje i onemogućavaju joj buduću modernizaciju.

Ona je ranije ocenila da će samo ovaj poslednji paket ograničenja u izvozu vredeti 11 milijardi evra.

Sankcije su uvedene i protiv širenja ruske propagande i ruskih dezinformacija, citira Komersant saopštenje švedskog Predsedništva.

Na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, nove oštre antiruske sankcije objavio je Vašington : na spisku su atomske centrale, 11 banaka, 1200 vojnih lica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com