Evropski parlament: Ne gradite Severni tok 2!

Poslanici Evropskog parlamenta doneli su rezoluciju kojom države članice Evropske unije pozivaju da ne grade gasovode za transport ruskog gasa koji zaobilaze Ukrajinu, pa ni Severni tok 2.

Severni tok 2

Odeljenje za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih nacija je pre neki dan u svom izveštaju navelo da postoje rizici od prekida tranzita gasa preko Ukrajine, zbog rasta napetosti u toj zemlji, a koji bi najviše pogodili ekonomije istočnoevropskih zemalja.

Rusija je ranije najavila da će isporuke gasa preko Ukrajine obustaviti čim 2019. godine istekne rusko-ukrajinski ugovor o tom tranzitu. Rusija je poslednjih godina imala više kombinacija o gradnji alternativnih gasovoda za transport ruskog gasa u Evropu: gasovod Južni tok, koji je iz Bugarske trebao da ide i kroz Srbiju, gasovod Turski tok, koji je preko Crnog mora i Turske trebalo da stigne da grčko-turske granice a odatle je svako mogao da gradi dalje ogranke tog gasovoda u skladu sa svojim interesima i mogućnostima i najzad, gasovod Severni tok 2, koji je u najvećem interesu Nemačke, a protive mu se Italija i države centralne i istočne Evrope podsećajući da se Brisel protivio gradnji gasovoda Južni tok štiteći interes Ukrajine, koja na transportu gasa ostvaruje veliku zaradu, a sad se Nemačka spema da preko svoje teritorije gradi gasovod koji će Ukrajinu takodje zaobići.

Alternativno snabdevanje ruskim gasom obezbedila je Nemačka ranijom gradnjom gasovoda Severni tok čiji transportni kapaciteti još nisu iscrpeni, ali nisu ni dovoljni da Evropi sasvim zamene ukrajinski gasovod.

Južni tok je za mrtav, krajem 2014. godine u Ankari je proglasio ruski predsednik Vladimir Putin jer je Brisel izvršio pritisak na članicu EU Bugarsku da gradnju tog gasovoda na svojoj teritoriji ne odobri dok ruska firma Gasprom ne ispuni evropske energetske uslove odnosno da Gasprom ne može imati monopol na transport gasa tim gasovodom.

Gradnja alternativnog gasovoda Turski tok najpre je odložena za dve godine jer je Rusija od Turske, višedecenijske kandidatkinje za članstvo u EU, zahtevala da od Brisela dobije saglasnost za učešće u tom projektu, zatim je Turska pred medjunarodnom arbitražom pokrenula spor protiv Rusije zbog nesporazuma oko datuma od koga teče umanjenje cene ruskog gasa za tursku državnu firmu Botas i najzad su svaki pregovori oko gradnje tog gasovoda obustavljeni krajem prošle godine pošto je Turska oborila ruski vojni avion na granici izmedju Sirije i Turske.

Posle toga je oživela priča o projektu gasovoda Severni tok 2. Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je gradnja gasovoda Severni tok 2 u ekonomskom interesu privatnih firmi, medju kojima su i nemačke, a da su sporna pitanja oko toga gasovoda političke prirode i da su za njih potrebna politička rešenja.

Na svojoj godišnjoj konferenciji za štampu sredinom decembra ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da smatra da tranzit ruskog gasa preko Ukrajine posle 2019. godine ne bi trebalo sasvim obustaviti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com