FAZ: Da li su Nemačkoj dugovi uvek opraštani?

Tokom nedavne grčke krize mnogo se spekulisalo tvrdnjom da su Nemačkoj posle Drugog svetskog rata dugovi oprošteni, ali ta je spekulacija zasnovana na neznanju tvrdi Fankfurter algemajne cajtung.

faz

Taj list tvrdi da je na Londonskoj konferenciji o dugovima 1952. i 1953. godine odlučivano o nemačkim predratnim dugovima i posleratnim dugovima, onim nastalim iz Maršalovog plana. Tada je utvrdjeno da su predratni nemački dugovi iznosili 13,5 miljardi D-maraka, a posleratni 16,2 milijarde D-maraka. Nemačkoj tada jeste otpisano oko polovine duga, ali najviše se okoristila u procesu (ponekad nemogućeg) preračunavanja dugova iz bivših valuta u kojima su nastali u D-marku. Tu list napominje da su predratni reparacioni dugovi Nemačke iznosili 132 milijarde zlatnih rajhs maraka.

Na Londonskoj konferenciji je dogovoreno da nemački dug bude sveden na 14 milijardi D-maraka i ona ga je, posle 5-godišnjeg grejs perioda kompletno otplatila, tvrdi list.

Ali svi koji su slučaj otpisa nemačkih dugova upotrebljavali tokom nedavne drame sa Grčkom jedno su, ali najvažnije, tvrdi FAZ, zaboravili – takozvanu tranzicionu klauzulu. Njome je bilo predvidjeno da Nemačka mora ostvarivati godišnji trgovinski suficit od 580 miliona D-maraka i da njene godišnje kamate i rate za otplatu kredita ne mogu biti iznad te sume. I samo zato što je tokom cele druge polovine 50-tih godina ostvarivala taj trgovinski suficit Nemačkoj otplata dugova nije predstavljala ekonomski teret, tvrdi FAZ.

List dodaje da bi se o nemačkim dugovima moralo ponovo pregovarati da ona pomenuti suficit u razmeni sa inostranstvom, dakle potrebni izvoz, nije uspela da ostvari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com