Ministarstvo: Zorana Mihajlović nije oštetila državu

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je da je rešenjem potpredsednika Vlade i resornog ministra Zorane Mihajlović formirana radna grupa Ministarstva radi ispitivanja slučaja PK Zlatibor na teritoriji opštine Čajetina.

mihajlović

U saopštenju se navodi da Ministarstvo, na osnovu pregleda dokumentacije i izveštaja izvršenog nadzora i kontrole u resoru ovog ministarstva u katastru, kao i rada nadležne inspekcijske grupe u Čajetini, a u vezi sa pet predmeta PK Zlatibor ukupne površine više od 2.000 hektara, smatra da:

1. U postupanjima Ministarstva nije došlo do štete po državu, upis svojine nije moguć u ovoj fazi postupka.

2. U skladu sa propisima su tri od pet rešenja (1.900 hektara) PK Zlatibor, ali se upis svojine ni po njima ne može izvršiti dok se ne okonča postupak pred Upravnim sudom.

3. Katastru u Čajetini treba vratiti na ponovno rešavanje dva od pet rešenja (240 hektara građevinskog zemljišta). Vanrednim postupkom su utvrđene dodatne informacije, tako da je potrebno usaglasiti ova rešenja sa svim podacima iz dokumenata i sa terena. U ova dva rešenja građevinsko zemljište je stečeno u postupku privatizacije iz 2002. godine.

4. Treba pozvati nadležne organe policije i tužilaštva, kao i drugih nadležnih institucija, da se uključe u kontrolu rada organa lokalne samouprave, jer postoje indicije za donošenje rešenja organa lokalne samouprave kojima se negira pravni poredak države, za niz nezakonitih postupanja u oblasti upisa u katastar, davanja u zakup zemljišta koje je privatizovano, započinjanja infrastrukturnih radova bez lokacijske i građevinske dozvole i bez obavezne projektne dokumentacije, nepostupanja po preporukama i izveštaju DRI, povećanjem četiri hektara građevinskog zemljišta na 280 hektara, na način koji verovatno nije u skladu sa propisima i javnim interesom.

Ove indicije su dokumentovane, pored ostalog i u više od 300 strana materijala sa diska koje treba staviti na raspolaganje istražnim organima.

5. Izveštaj o nalazima i preporukama radne grupe, kao i inspekcijskog nadzora Ministarstva biće postavljeni na sajtu ovog ministarstva, s tim što će se zaštititi podaci u skladu sa propisima i preporukama Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, dodaje se u saopštenju.

Demokratska stranka Srbije pozvala je juče premijera Aleksandra Vučića da smeni ministraku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović, jer je, kako tvrde, donela nezakonito rešenje kojim se privatnoj firmi utvrđuje pravo vlasništva nad 2.200 hektara najatraktivnijeg zlatiborskog zemljišta i tako oštetila državu za oko 4 milijarde evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com