FAZ: Facebook podatke korisnika nikad nije štitio

Afera Fejsbuk se ne stišava. Političari svih zemalja i boja zahtevaju da se stvari urede, piše Frankfurter algemajne cajtung. Jer velike platforme su, kažu, postale mesto za širenje lažnih informacija i teorija zavere gde su „nastali paralelni svetovi u kojima se susreću istomišljenici i iz kojih je isključeno sve što nije u skladu s njihovim pogledom na svet“. Fejsbuk se opet smatra žrtvom prakse koju je u medjuvremenu otpušteni šef Cambridge Analytica Aleksandar Niks odavno javno demonstrirao.

„A u kojim paralelnim svetovima su dosad boravili odjednom tako brojni kritičari. Fejsbuk podatke svojih korisnika, iako gospodja Barlej verovatno misli drugačije, ni dosad nije štitio, nego ih je sakupljao, obradjivao i prodavao. Prosledjivao ih je trećim osobama na dalju obradu sve sa podacima prijatelja Fejsbuk-korisnika. To je princip poslovanja koji je Fejsbuku prošle godine doneo prihod od više od 40 milijardi dolara i čistu dobit od 16 milijardi dolara. To dosad nije bilo poznato? Da li je iko verovao formulama za zaradu kojima se Mark Zakerberg hvali po svetu?“, tako piše Frankfurter algemajne cajtung.

A postoji još jedan dokaz da se sad svi prave nevešti iako je sve i dosad manje-više bilo transparentno.

„I zašto je odgovornost firme Cambridge Analytica tako velika? Njena šefica Tereza Mur Hong je još prošle godine otvoreno dala da se zna da ta firma naravno koristi Fejsbuk podatke, da su saradnici te firme i Fejsbuka učestvovali u „Projektu Alamo“, digitalnoj izbornoj kampanji Donalda Trampa. Ona je čak jednog reportera Bi-Bi-Sija vodila kroz nekadašnje kancelarije u San Antoniju i pokazivala za kojim radnim stolom ko sedi i kako to funkcioniše sa „mini-targetiranjem“ birača ciljanim obraćanjem Amerikancima s reklamnim spotovima skrojenim po njihovoj meri a kako bi se pridobili na Trampovu stranu. I ona je rekla ‘Bez Fejsbuka ne bismo uspeli“, piše FAZ i podseća da su se američke demokrate služile sličnim sredstvima, ali su njihovi algoritmi dali mizerne rezultate.

„Samo greška nije u ovom sistemu, sam sistem Fejsbuka je greška. Svako ko misli da može da objavljuje na Fejsbuku, a da sačuva privatnost i ostane nepročitan i neobradjen saradjuje sa ovim sistemom i njegovim bezgraničnim mogućnostima kamufliranja i prikrivanja“, piše FAZ.

One thought on “FAZ: Facebook podatke korisnika nikad nije štitio

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com