FAZ: Konkurencija i Svetskoj banci

Ulazak nekoliko zapadnih zemalja u Azijsku investicionu banku za infrastrukturu izazvao je mnoge komentare, prenosimo komentar nemačkog dnevnog lista Frankfurter algemajne cajtung:

„Svetska banka sa sedištem u Vašingtonu daje kredite zemljama u razvoju širom sveta, i njome dominira Amerika. Nova Azijska investiciona banka za infrastrukturu sa sedištem u Pekingu želi da daje kredite azijskim zemljama u razvoju, kako bi gradile neophodno potrebne ulice, mostove i nasipe.

Amerika se usprotivila kineskoj banci i upozorila svoje saveznike da pekinškoj konkurenciji Medjunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci ne pristupe. Ali Kina je privukla industrijske zemlje stavjajući im u izgled da i njihove firme mogu da zaradjuju na gradjevinskim projektima.

Amerika je izgubila, Kina je dobila: Nemačka, Velika Britanija i Francuska žele članstvo u novoj banci Pekinga. Polazeći od toga da uvek treba biti na oprezu kad države za onaj cilj prosipaju milijarde, i ovde važi: konkurencija oživljava biznis.

Treba registrovati i političke okolnosti: Evropa će radije rizikovati da se Amerika ljuti, nego da izvisi u Aziji. U svetu se moć upravo još malo pomerila od Zapada ka Istoku.“

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com