Februar 2024 : Industrijska proizvodnja u Nemačkoj niža za 5,5 odsto nego godinu ranije

Ipak, nemački su analitičari puni nade : nemačka industrijska proizvodnja, u odnosu na prethodni mesec, raste dva meseca zaredom, a i pad bruto dodate vrednosti je od 2018.godine do kraja 2023.godine znatno manji od pada industrijske proizvodnje u istom periodu.

Dakle, industrijska proizvodnja u Nemačkoj porasla je u januaru za 1,3 odsto u odnosu na decembar i 2,1 odsto u februaru u odnosu na januar.

Ukoliko se posmatra samo proizvodnja preradjivačke industrije (korigovana za rast cena i desezonirana ;bez gradjevinarstva i energetike), u februaru ove je ona bila za 5,5 odsto niža nego u februaru 2023.godine.

Ali, sagovornici koje je konsultovao nemački javni servis tvrde da je bruto dodata vrednost mnogo relevantniji pokazatelj stanja u industriji od puke proizvodnje i da bi, kad se taj pokazatelj posmatra, nemačka industrija mogla da bude u mnogo boljem stanju nego što se čini i da je Nemačka daleko od deindustrijalizacije.

„U stvari bruto dodata vrednost pokazuje mnogo opušteniju sliku stanja u Nemačkoj industriji. Od pika početkom 2018.godine, ona je [bruto dodata vrednost]doduše do kraja četvrtog kvartala 2023.godine pala, ali za samo 5 procenata Poređenja radi : Industrijska proizvodnja je u istom vremenskom periodu otišla nizbrdo za 13 procenata“, navodi nemački javni servis ARD.

Očekuje se da Evropska centralna banka u junu 2024.godine objavi svoje prvo snižavanje kamata, ali stručnjaci, koje je konsultovao ARD, ne misle da će se to već 2024.godine odraziti na nemačku industriju.

Dojče bank računa da će njen pad biti 2,5 odsto u odnosu na 2023.godinu, kada je pad iznosio 1,2 odsto u odnosu na 2022.godinu i 9 odsto u odnosu na rekordnu 2018.godinu… Pad industrijske proizvodnje 2022.godine u odnosu na 2021.godinu iznosio je 0,2 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com